MOEDER EN KINDpreconceptiezorg voor een goed begin


Wil je graag zwanger worden?

De zorg voor een kind begint al voor de zwangerschap.  Preconceptiezorg begint bij voorkeur 1 jaar voor de zwangerschap, zodat het lichaam voldoende tijd heeft om in balans te komen.

Het biedt de mogelijkheid om op eenvoudige wijze vrouwen én mannen beter op een zwangerschap voor te bereiden. Hiermee is niet alleen de gezondheid van het toekomstige kind gebaat, maar zeker ook die van de toekomstige ouder(s) zelf. 

Preconceptiezorg wordt gedefinieerd als het geheel aan maatregelen ter bevordering van de gezondheid van de aanstaande moeder en haar kind.

Studies tonen aan dat de basis voor minder gunstige zwangerschapsuitkomsten vaak reeds gelegd wordt vroeg in de zwangerschap, meer bepaald tijdens de organogenese (van dag 17 tot dag 56 na de bevruchting).  Vaak zijn vrouwen op dat moment nog niet op de hoogte dat ze zwanger zijn, waardoor de prenatale zorg ontbreekt.  Daarom is het belangrijk reeds met preventie te starten van zodra koppels zwanger wensen te worden.

Preconceptiezorg is multidisciplinair, met aandacht voor leefwijze (onder andere voeding en genotmiddelen), arbeidsomstandigheden, ziekten en geneesmiddelengebruik en genetische factoren.

Preconceptiezorg heeft verschillende vormen die elkaar aanvullen.  Ik kan jou adviseren i.v.m. voeding en voedingssupplementen; yoga en voetreflexologie brengen je lichaam meer rust en in balans.

Aan te bevelen voor iedereen die een kind wil krijgen.

vruchtbaarheidsvoetreflexologie


Tegenwoordig worden meer koppels geconfronteerd met een ongewilde kinderloosheid.  Het feit dat je niet direct zwanger geraakt, kan een grote impact hebben op de personen afzonderlijk, het koppel als geheel en op de omgeving.

Dikwijls wordt er door de arts niet direct een oorzaak gevonden voor de verminderde vruchtbaarheid.

Of je nu op een natuurlijke manier zwanger wil worden of in een medisch traject zit, je kunt zelf veel doen om het proces van zwanger worden te bevorderen.  Als gezondheidsconsulente kan ik jou daarin begeleiden, door je bewust te leren omgaan met o.a. aspecten als voeding en beweging.  Samen met jou ga ik mogelijke oorzaken onderzoeken (bv. voeding, cyclusstoornissen, levensstijl, medicatie,...) en kan ik met voetreflexologie je lichaam in een zo geschikt mogelijke staat brengen zodat het klaar is om nieuw leven te ontvangen.  Gezond leven vergroot je kans om zwanger te geraken en het geeft je ongeboren kind een goede basis om zich te ontwikkelen.

Uit onderzoek blijkt dat stress een belangrijke rol speelt bij het uitblijven van een zwangerschap. 

Voetreflexologie is een krachtige natuurlijke methode voor de aanpak van stress aangezien het parasympathisch zenuwstelsel gestimuleerd wordt.  Het brengt je lichaam meer in balans zodat de kans op een zwangerschap wordt vergroot en de geboorte van een gezonde baby realiteit kan worden.

Bij kunstmatige vruchtbaarheidsbehandelingen kan voetreflexologie aanvullend een meerwaarde betekenen.

Ook na een miskraam is het raadzaam om voetreflexologie te laten uitvoeren zodat het lichaam sneller zijn evenwicht terugvindt.

 

zwangerschapsvoetreflexologie


Een zwangerschap is een zeer ingrijpende gebeurtenis in het leven van een vrouw.  Niet alleen lichamelijk gebeurt er vanalles, evenzeer op emotioneel gebied brengt een zwangerschap veel teweeg.  elke zwangerschap is anders en elke vrouw beleeft haar zwangerschap(pen) ook anders.  Er wordt niet alleen een baby geboren, maar ook een moeder.  Het is één van de grote wonderen in het leven.

Voor mij als gezondheidsconsulente is het dan ook zeer boeiend en verrijkend om zwangeren te mogen/kunnen begeleiden in één van de belangrijkste perioden uit hun leven!

De zwangerschap is een hele bijzondere periode, maar toch ook een periode van chaos van hormonen, ochtendmisselijkheid en allerlei kwaaltjes zoals rugpijn, constipatie, oedeem, slapeloosheid,... die het de zwangerschap er niet makkelijker op maken.  Zwangerschapsvoetreflexologie kan je helpen om deze ongemakken op te vangen.  Het is tevens zeer rustgevend, zowel voor de moeder als voor de baby.  Het bevordert je natuurlijke evenwicht zodat de optimale omstandigheden worden gecreëerd voor een aangename zwangerschap en een voorspoedige bevalling.

Zwangerschapsvoetreflexologie kan een levensvatbare foetus niet laten afsterven of vroeger laten 

afkomen, en is volkomen veilig gedurende de hele zwangerschap.

Ook na de bevalling kan voetreflexologie je enorm helpen om je lichaam terug in evenwicht te brengen, terug naar een niet-zwangere staat.

kinderyoga


Een kinderyogales is volledig anders dan een les voor volwassenen.   De lessen worden op een speelse manier gebracht en meestal rond een thema dat aansluit bij hun leefwereld.  Er worden ook ademhalingsoefeningen en visualisaties gedaan en de les wordt afgesloten met een tekening en een kringgesprek.

De lessen zijn bedoeld voor kinderen van +/- 6-12 jaar.

Door kinderyoga voelen kinderen beter hun eigen lichaam aan, ze worden zelfbewuster en leren hun grenzen aangeven; tevens leren ze respectvol met elkaar omgaan.  Hun zelfvertrouwen zal groeien, en doordat ze hun gedachten beter onder controle krijgen, zullen ook hun concentratie en creativiteit groeien.

Er is geen sprake van competitie.

kindertuina


Kindertuina is een massagevorm gebaseerd op de traditionale Chinese geneeskunde, waarbij gebruik gemaakt wordt van acupunctuurpunten.  Door middel van bepaalde handgrepen zoals drukken, wrijven, kloppen,... wordt het lichaam aangespoord om terug in balans te komen.

Kindertuina wordt vnl. gebruikt bij kinderen tot 6 jaar.

Het verschilt van tuina voor volwassenen aangezien kinderen nog een ander energetisch systeem hebben dan volwassenen.  De gebruikte punten en lijnen zijn dan ook vaak verschillend dan die bij volwassenen.

De handelingen bij kinderen zijn eenvoudig en vrij van neveneffecten.  Kinderen accepteren ze gemakkelijk omdat ze hen een aangenaam gevoel geven.

Kindertuina is aangewezen bij volgende klachten: slechte vertering, reflux, nachtelijk wenen, diarree, koorts, verkoudheid, hoest, constipatie,...  Het versterkt tevens het immuunsysteem van het kind.

Het is van belang dat de handelingen frequent worden herhaald, vandaar dat enkele technieken aan de ouders zullen worden aangeleerd zodat zij deze thuis kunnen toepassen.

 

 

Tarieven 

 

Voetreflexologie :  
  60 EUR / 55 minuten

Kinderyoga : 
11 EUR/losse beurt of

50 EUR/5 beurtenkaart

Kindertuina : 
40 EUR/40 min