YOGA

Yoga bestaat reeds van 500 v. Chr. en is nog steeds springlevend.  In onze moderne hectische tijden hebben mensen blijkbaar meer en meer behoefte aan yoga.

Yoga betekent “verbinden”: het is de vereniging van het individu met het hogere zelf.  We denken dikwijls dat we de golven van onze geest zijn (gedachten, gevoelens, herinneringen, het ego…), maar in werkelijkheid zijn we een oceaan van rust.  Het is de bedoeling om deze staat van zijn te bereiken.

De verbinding bestaat met alles wat leeft op aarde en zelfs in het heelal.  Vereniging betekent respect voor zichzelf en het aandeel in het grote geheel. Yoga verbindt ook het lichaam met de geest.  Het geeft een gevoel van vrijheid, een gevoel van niet-gebonden zijn en geeft ons de mogelijkheden om ons in alle volheid te ontwikkelen.  Doordat onze geest rustiger wordt, zijn we beter in staat om veranderingen en uitdagingen het hoofd te bieden.  Het stimuleert tevens het creatieve denken en de intellectuele groei.

Door yoga wordt ons lichaam sterker en soepeler, en dit geeft dan weer meer zelfvertrouwen. Yoga is niet alleen lichaamshoudingen, de asana’s, maar een levenshouding: vredelievend met elkaar omgaan, de waarheid spreken, niet stelen, niet hebberig zijn, je lichaam gezond houden door gezonde voeding, zelfstudie…

Yoga opent niet alleen het lichaam, maar ook de geest.  Het is een aanrader voor jong en oud!

Namasté

 

 

 

STIJL WEKELIJKSE YOGALESSEN


De lessen zijn grotendeels hetzelfde opgebouwd: we starten altijd met even te "aarden", letterlijk "down to earth" te komen, zodat je alle stress en drukte van de dag achter je kan laten en tot jezelf kan komen.

Soms doen we ook ademhalingsoefeningen (pranayama).

We bouwen rustig op tot de uiteindelijke yogahoudingen (asana's).

 

In de lessen wordt er veel yin gedaan, afgewisseld met ook wat yanger (hatha); echt intense flows zitten er niet in.  Het verschil tussen de verschillende soorten yoga kan je hieronder lezen.

 

Elke les wordt afgesloten met een korte meditatie.

 

Heel dikwijls wordt er rond een bepaald thema gewerkt, zodat je met een bepaalde focus kan werken. 

 

In de yogalessen krijgt elke deelnemer persoonlijke aandacht.  De houdingen worden aangepast aan de behoeften en worden ook gecorrigeerd.

 

 

yin yoga


Yin yoga is een relatief jonge vorm van yoga die snel aan populariteit wint.  Terwijl de focus bij de meer yange vormen van yoga meer op de spieren is gericht, werkt yin yoga op de diepere bindweefsels zoals fascia, botten, gewrichten.

Paul Grilley is de grondlegger van yin yoga, een rustige en meer meditatieve vorm van yoga.  De houdingen worden grotendeels liggend of zittend uitgevoerd en een langere tijd (+/- 3 min) aangehouden met zoveel mogelijk ontspannen spieren.  Hierdoor kom je tot diepe ontspanning, stimuleer je de meridianen en organen en maak je ruimte in je lichaam en geest.

Een ideale aanvulling op yangere yogavormen én onze hectische levenswijze.

hatha yoga


Hatha yoga is de meest klassieke vorm van yoga.  De term hatha bestaat in het Sanskriet uit ha (zon) en tha (maan), wat verwijst naar het evenwicht tussen tegengestelden.  Hatha yoga is een tak van yoga die bestaat uit een systeem van oefeningen om beheersing te krijgen over de geest en vooral het lichaam.  De houdingen worden grotendeels statisch (niet-bewegend) uitgevoerd; dit maakt dat hatha nog een rustige vorm van bewegen is, die wel op de spieren werkt.

FLOW yoga


Bij flow yoga worden de houdingen dynamisch uitgevoerd. Synchronisatie van adem en beweging is belangrijk. Doordat de houdingen achter elkaar worden uitgevoerd, kom je in een "flow".  

Door het tempo en de focus op je ademhaling heb je geen tijd om aan iets anders te denken en zal je meevloeien met de bewegingen.  Je lichaam wordt sterker en soepeler en je gedachtenstroom zal worden stilgelegd.  Doordat de bewegingen sneller achter elkaar worden uitgevoerd, werk je ook cardiovasculair.

Deze vorm is geschikt voor wie houdt van een uitdaging.


YOGA AGENDA

VORSELAAR :
Molenbaan 11! 

Momenteel worden er geen wekelijkse yogalessen gegeven.

 

   

 

Yogalessen enkel op inschrijving!

 

GEEN YOGALES:

 

Tarieven

 

Yoga :

15 EUR/losse beurt

65 EUR/5 beurtenkaart

120 EUR/10 beurtenkaart  

 

 


inschrijven

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.Namasté in een gedicht:

 

Ik eer die plaats in jou

Waar het hele universum verblijft

En wanneer ik in die plaats in mij ben

En jij bent in die plaats in jou 

Bestaat er van ons slechts één.